PATHS OF GLORY (1957)

Publicerat: mars 6, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: mars 6

REGI: Stanley Kubrick

MANUS: Stanley Kubrick, Calder Willingham

SKÅDESPELARE: Kirk Douglas, George Macready, Ralph Meeker

SYNOPSIS: When soldiers in WW1 refuse to continue with an impossible attack, their superiors decide to make an example of them.”

BERÄTTELSE: Som en del i min Mission 100 fick det bli Paths Of Glory härnäst efter att jag blivit en pånyttfödd Kubrick-entusiast efter 2001 . Hade faktiskt ingen aning om den här filmen och att det var Stanley som gjort den till alldeles nyligen, men förhoppningarna är i alla fall väldigt höga. Med Kirk i sin prime (Kirk-bonus!!) och en kontroversiell story (censurerad/inte visad i Frankrike till 1975 och Spanien till 1986) så blir det här nog bra.

OMDÖME: Fantastiskt att ta del av filmhistoria när den är så här. Filmen andas klass från första frame. Och Kubrick. Man måste älska sättet han bygger sina scener, med långa one-take-sekvenser, ofta utan dialog, med bilden som språk.

Den har liksom en värdig ton i alla aspekter. Historien de vill förmedla, män i krig under grymma förhållanden ställs mot män bakom skrivbord och sina höga grader, sätter fingret på orättvisa och oförståelse för insatserna som står på spel. Kirks roll kan mycket väl vara med där upp och tampas med de allra mest sympatiska och likable karaktärerna inom film – punkt.

Till sist: Visst kändes den lite kort men man måste ju älska Kubricks sätt att sluta sina filmer.

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.6 (IMDB Top 100 #50)


kommentarer
  1. […] PATHS OF GLORY (1957) […]

  2. […] vilket kanske är sant. (I min mening, i fallande ordning: 2001, A Clockwork Orange, The Shining, Paths Of Glory, Barry Lyndon, Full Metal Jacket medan jag faktiskt har lite problem att minnas Dr. Strangelove som […]

  3. […] sedda Regissör: Kubrick, 4 gånger (2001, Paths Of Glory, Barry Lyndon, […]

  4. […] sedda Regissör: Kubrick, 4 (2001, Paths Of Glory, Barry Lyndon, […]

Lämna en kommentar