HOT COFFEE (2011)

Publicerat: juli 9, 2011 i Review
Etiketter:

DATUM: jul 9

REGI: Susan Saladoff

MEDVERKANDE: Joan Claybrook, Oliver Diaz, John Grisham

SYNOPSIS: ”The McDonald’s coffee case has been routinely cited by the media as an example of how citizens have taken advantage of the legal system. We will show how this case became so popular in the media, who funded the effort and to what end. We will tell the truth and let the audience decide if spilling hot coffee is really as profitable as they might otherwise believe.”

FILMVALET: En film jag skrollade förbi i all hast och noterade IMDB-ratingen. Efter vidare klick så uppfattade jag att, trots att IMDB-ratingen må vara osäker och att det är en HBO-film, så är det här en perfekt liten dokumentär för mig. Dokument är ju alltid på något vis upplysande eller allmänbildande, men just den här känns rätt intressant och aktuell nu när Spotify ska lanseras i USA och det lär rulla in lawsuits som aldrig förr. Så det ska bli intressant att se hur det faktiskt fungerar!

OMDÖME: Intressant är ett bra ord, läskigt ett annat. På samma sätt som både Inside Job och Waiting For Superman spätt på den bild man har av USA som ett skrämmande dysfunktionellt land, så är historien om den kopp kaffe  – som vände upp och ner på allt – lika obehaglig att se.

Man har ju en bild av att man går omkring och stämmer till höger och vänster i USA mest hela tiden och för till synes vad som helst. Den bilden är helt och hållet skapad av just den här lawsuiten. Vi får således en bra genomgång av den, och en helt annan förståelse för den stackars tanten. Men vad som är viktigare och mer givande är att filmen tar det djupare och i princip redogör för ett par olika regler och skeenden som  bevisar hur snett det kan gå när big business blandar sig i lagen.

Det vi får med oss ut på andra sidan är en känsla av obehag och en förståelse för att USA är land med många problem. På så sätt är den här filmen väldigt viktig, och det gör inget om den är superpartisk och lobbad så att det ryker om den – befolkningen i staterna måste få den här informationen! Och det kan jag tänka mig att även du behöver.

Till sist: Kudos till John Grisham, som är både stencool och vettig. Men framförallt för att han har exakt det utseende jag tycker Blomkvist skulle haft i Stieg Larsson-filmerna. Think about it.

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 8.1

/ Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s