THE ADJUSTMENT BUREAU (2011)

Publicerat: juni 10, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: jun 9

REGI: George Nolfi

MANUS: George Nolfi, Philip K. Dick

SKÅDESPELARE: Matt Damon, Emily Blunt, John Slattery

SYNOPSIS: ”The affair between a politician and a ballerina is affected by mysterious forces keeping the lovers apart.”

FILMVALET: Hyfsat het film sådär på förhand. Damon, lite mystik, g-men, alternativ verklighet – som en Inception-klon eller en effekt av densamma. Så självklart har den varit på radarn ett tag. Men förhoppningarna på den fick sig en törn så fort den kom ut, där kritiker mumlade lagom högt i en typ av besvikelse att den inte nådde högre. Men jag misströstar inte. Med viss förbehållning för att dessa filmer snarare gör en just besviken, än att den faktiskt är dålig i ordets bemärkelse – så är den ändå värd en ärlig chans.

OMDÖME: Någon pannkaka är det ju självfallet inte – men kanske en crepes. Steget över. Här har vi en film (baserad på en novell) som har ett grymt uppslag och börjar lovande – men dribblar långsamt och stadigt bort sig på flera punkter. Den har hål, den ger inte sig själv en seriös chans samtidigt som den ger sig på en slags existensialism som tyvärr borde lämnats därhän.

Frågorna är många. Inte för att filmen är komplex, utan för att valen snarare inte backats upp ordentligt. Allt från saker i mytologin (hattarna och vattnet) till Damons bristfälliga försök att få reda på mer och – ett av de största hålen – varför Blunt inte bara söker upp ”sitt livs kärlek”, en person som i allra högsta grad är offentlig, på tre (3!) år. Det finns mer, men jag ser inte poängen i att spoila då den på ett sätt trots allt är sevärd. Här finns det bra skådespelarkemi och en (till en början) snygg romans – men manuset tillåter inte att saker och ting utvecklas till den nivå de är värda.

Jag har problem med att dom inte försökte göra det här till något större, tyngre. Den blir för lättvindig och lutar mer åt en film som handlar om religiösa aspekter snarare än det som faktiskt är ballt – det krökta rummet. Hade dom bara gjort en film med samma dörrpassage-sci-fi, med samme Damon, men utan ”The Chairman” hade den här kunnat lyfta långt mer. Too bad helt enkelt.

Slutligen ska väl nämnas i ett forum som detta att den är snygg, lite tankeväckande på sina håll och den trots allt ger en och en halv timmes underhållning. Inte illa pinkat för en crepes.

Till sist: Jag kan tänkta mig att novellen är grym.

Till sist 2: Hur går det för Damon nu egentligen? Hereafter, Invictus, den här? Just det ja, True Grit… Han är ofta bra själv, men vad gör det när resten sviktar.

BETYG: 6.5

IMDB-rating: 7.1

/ Filmdagboken

Annonser
kommentarer
  1. […] THE ADJUSTMENT BUREAU (2011) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s