SUPER 8 (2011)

Publicerat: juni 25, 2011 i Review
Etiketter:, , ,

DATUM: jun 25

REGI: J.J. Abrams

MANUS: J.J. Abrams

SKÅDESPELARE: Elle Fanning, Amanda Michalka, Kyle Chandler

SYNOPSIS: ”After witnessing a mysterious train crash, a group of friends in the summer of 1979 begin noticing strange happenings going around in their small town, and begin to investigate into the creepy phenomenon.”

FILMVALET: Super 8 har promotats som filmen som kanske kan ha allt. Den har Spielberg (producer), den har Hollywoods go to guy no.1 för tillfället – J.J. Abrams och den har det mytomspunna Amblin-täcket hängande över sig. Ett massivt PR-arbete har snyggt dolt och ömsom gett oss de exakta portionerna information och bilder för att hålla oss på tårna.

Den vill vara ET, den vill ta tillbaka storfilmer från 80-talet och ge den typ av upplevelse och mystik som föder klassiker. Jag fullkomligt älskar tanken, men det blir svårt. Mycket lovat, hälften vunnet?

OMDÖME: Intressant film och intressant resultat. Här är en film med till synes alla ingredienser på plats för att göra den till något alldeles extra. Men istället för ”ET of 2011” blir den ”en OK rulle som kom ut 2011”.

Den försöker frammana en anda från en era som gett oss så många minnen. Men det blir tyvärr lite för artificiellt. Man inser efter ett tag att de faktiskt faller på att mallen får göra för mycket av jobbet – och det originella uteblir som konsekvens. Tråkigt men sant. Filmen blir mer som ett experiment om det verkligen går att kopiera saker och ting rakt av på film, och svaret är nja.

Den är OK. Mytologin är så där och leveransen inte perfekt. Men om man istället ger den en chans som en ungdoms-/barnfilm så växer den några snäpp. Förhoppningsvis lyckas den väcka äventyrs- och skaparlusten hos unga till den grad att åtminstone några ur generation sent 90 och tidigt 00 kommer minnas den länge framöver. Men för oss som redan har sett ”det” förut, når den inte ända fram.

Till sist: Halsbandet i slutet. Really?!

BETYG: 7.0

IMDB-rating: 7.8

/ Filmdagboken

Annonser
kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s