BLACK SWAN (2010)

Publicerat: mars 5, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: mars 5

REGI: Darren Aronofsky

MANUS: Mark Heyman, Andrea Heinz

SKÅDESPELARE: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis

SYNOPSIS: A ballet dancer wins the lead in ”Swan Lake” and is perfect for the role of the delicate White Swan – Princess Odette – but slowly loses her mind as she becomes more and more like Odile, the Black Swan.”

BERÄTTELSE: Den här filmen har jag sett fram emot länge och mycket, kanske mest av alla filmer som kom ut 2010. Aronofsky gör ju bra grejer, Requiem for a DreamThe Wrestler och Pi (ska ses snart) framförallt, och är en riktig mästare på att förmedla vidriga känslor och människor i personlig skärseld. Nu med Portman i en Oscarroll och ett tema som måste kännas som ett smörgåsbord för Aronofsky. Är förmodligen riktigt bra.

OMDÖME: Den är riktigt bra! Härligt. Portman är som väntat grym (läs: helt fantastisk), och tillsammans med en roll som Aronofsky kan skapa hur mycket som helst ur, bär hon hela filmen på ett sällan skådat sätt. Cassel och Kunis är också bra, men har några märkliga low-points, och efter Portman är det istället hennes mamma, Barbara Hershey, som imponerar mest i en väldigt rik roll.

Snyggt gjord från början till slut, vackert ackompanjerad av Tchaikovsky hela vägen, kulminerar allt i ett värdigt crescendo. Den är så där vidrigt krypande och obehaglig, på rätt sätt. Här träffar Aronofsky, åter igen, mitt i prick.

Den hade däremot kunnat nå lite högre. Lite väl många easy scares och några repetitioner för mycket. Tycker också att dom hade kunde utforska mer i Portmans karaktär och lekt mer med den där ”black swaniga”, lite mer självsäkra sidan. Men jag ska inte klaga för mycket, då jag tycker att den är ruskigt bra precis som den är. Men man kan ju önska.

Slutet? Både ja och nej…

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.5 (IMDB Top 100 #60)


Annonser
kommentarer
  1. […] inlägg: 1. Black Swan 74, 2. The Fighter 40, 3. Get Low […]

  2. […] inlägg: 1. Black Swan 74, 2. The Fighter 40, 3. Get Low […]

  3. […] och för att jämföra med västvärldsgiganter, inget ens till exempel Inception (9.0) eller Black Swan kan ta för givet. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör det, men ibland kan […]

  4. […] Jag nämnde det efter Black Swan, och säger det gärna igen med eftertryck – Aronofsky gör ”den trasiga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s