ONCE UPON A TIME IN THE WEST (1968)

Publicerat: juni 21, 2011 i Review
Etiketter:, , ,

DATUM: jun 21

REGI: Sergio Leone

MANUS: Dario Argento, Bernardo Bertolucci

SKÅDESPELARE: Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards

SYNOPSIS: ”Epic story of a mysterious stranger with a harmonica who joins forces with a notorious desperado to protect a beautiful widow from a ruthless assassin working for the railroad.”

FILMVALET: En av de sista allra största klassikerna kvar på titt-listan. Till och med den sista på Top 20 i min mission att se de 100 högst betygsatta filmerna på IMDB. Vet inte varför jag inte har sett den. Jag har ägt den (låt vara en risig thai-kopia), men kanske aldrig riktigt trott på den. Men ju fler filmer jag sett från Top 20, desto mer har jag insett att crowden som betygsätter på IMDB har förvånansvärt bra smak trots allt (i alla fall när filmerna funnits ett par år och ”satt sig” i kulturhistorien), så jag är beredd att bli tagen.

OMDÖME: Fy fan. The Good, The Better, The Western. Det här är så mycket, så bra att endast nyss anspelad film kan vara där och tampas om herren på täppan när det gäller mycket – men attityd, stämning och rå coolhet allra främst. Bronson, Fonda, Robards är en trio att döda för – kanske den tyngsta på en filmduk nånsin.

Det är sant. Dynamik när den liksom trillar på sin spets till perfektion. Inte nog med att karaktärerna är så gjutna det går, utan här får vi även en komplex, smart och isande spännande film ända tills solnedgången. Och det slutar inte där. Vi får till och med ett soundtrack som är lika genrefödande som det är episkt och för evigt förknippat med Bronsons grönt, ständigt kisande ögon. Vi får vackra bilder, vidunderligt härliga relationer och blickar som skär igenom allt – damm, sol och 43 års vidareutveckling av mediet.

Se den, och gör det när du är sugen på någonting riktigt och varaktigt. Fundera på vad du tyckte om Avatar innan för att se hur dessa 43 år ”utvecklat” filmkonsten.

…eller inte.

Till sist: It goes without saying, men jag gör det ändå: som alltid tycks dessa äldre filmer dock alltid ha lite problem med tempot och mindre, oförklarliga hopp i storyn, men det gör nästan ingenting. (-1.0.)

BETYG: 9.0

IMDB-rating: 8.8 (IMDB Top 100 #20)

 

 

/ Filmdagboken

 

Annonser
kommentarer
  1. […] ONCE UPON A TIME IN THE WEST (1968) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s