SUCKER PUNCH (2011)

Publicerat: juni 19, 2011 i Review
Etiketter:

DATUM: jun 19

REGI: Zack Snyder

MANUS: Zack Snyder, Steve Shibuya

SKÅDESPELARE: Emily Browning, Abbie Cornish, Carla Gugino

SYNOPSIS: ”A young girl is institutionalized by her abusive stepfather. Retreating to an alternative reality as a coping strategy, she envisions a plan which will help her escape from the mental facility.”

FILMVALET: Zack Snyders senaste film gjorde massiv impact när den premiärade för några månader sen. Inte så mycket för den rena kvaliteten, utan för det kontroversiella i att göra en film på det här sättet om de här sakerna – en makaber kvinnosyn inbakad i en tanklös actionodyssé. Snyder har gjort snygga saker förr, så det fanns ändå lite hopp när trailers letade sig ut i etern. Men det blev snabbt tydligt att det var debatten om den som var intressant. Jag har läst minst tre artiklar som pratar om filmen ur ett genusperspektiv där man diskuterar den som fördummande, förnedrande och menlöst mansdravel. Sure. Men den är säkert ball.

OMDÖME: Inte alls så dålig som jag hade trott. Och inte i närheten så kontroversiell som vissa vill få den till. Här får vi allt som annonserats i förväg – action. That’s it. Sen att det är action ur ett kvinnoperspektiv, gjort av mestadels män, verkar folk ha enorma problem med att bara strunta i och se vidare.

Zack har sin stil att förmedla sina visioner – och på samma sätt som i 300 (7.0) och Watchmen (8.0) – är det som att kliva in i en drömvärld, skapad och formad för att inte likna något annat. Nu är det ju så att dom liknar varandra istället, men att han kan det här med art direction, cinematografi och VFX – det vet vi. Vissa scener, både action och de av (aningen) mer dramaturgisk natur, är mästerligt gjorda och njutbara på flera sätt.

Man kan dock inte sticka under stolen med att plotten är skral och utvecklingen av den är båda delar fattig och enformig. Du blir inte direkt utmanad a la The Tree Of Life om man säger så. Men, what the hell, här har dom försökt göra en film som inte ska vara i närheten av den på något sätt. Den här vill vara tvärtom, och med det lyckas den enormt bra. Den ska vara kul, opretentiös, ball och försöker inte på något sätt lura dig att den är något annat.

Provocerande? Nej, inte över huvud taget.

BETYG: 6.5

IMDB-rating: 6.5


/ Filmdagboken

Annonser
kommentarer
  1. keep up the good work. // fänrik roger petersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s