CEDAR RAPIDS (2011)

Publicerat: juni 6, 2011 i Review
Etiketter:

DATUM: jun 6

REGI: Miguel Arteta

MANUS: Phil Johnston

SKÅDESPELARE: Ed Helms, John C. Reilly, Anne Heche

SYNOPSIS: ”Tim Lippe has no idea what he’s in for when he’s sent to Cedar Rapids, Iowa to represent his company at an annual insurance convention, where he soon finds himself under the ”guidance” of three convention veterans.”

FILMVALET: En film jag egentligen inte hört särskilt mycket om över huvud taget. Men skådespelare och betyg får voucha filmvalet den här gången. Plus att en komedi inte sitter helt fel just idag.

OMDÖME: Till skillnad från Hall Pass, är det här en modern komedi. Hall Pass raka motsats på många sätt. Här lyckas man ha samma målgrupp i fokus (40+) och man gör det på ett sätt som både är uppfriskande och, på flera håll, jäkligt kul.

Stekheta Ed Helms (Hangover) får hjälp av en smått briljant John C. Reilly att ta oss igenom ett inskränkt konvent för försäkringssäljare i småstaden Cedar Rapids i the mid-west. Helms spelar tafatt och naiv som, likt Steve Carell i 40 Year Old Virgin, tvingas ut på hal is i den, för honom, stora världen. Och i den är Reilly kungen.

Och vilken kung sen! Han är bara för skön ibland denna man, där rollen plus miljön gör honom perfekt som den lite rebelliske, stökiga försäkringsmannen. Han är navet kring vilket allt snurrar, och samma snurr sätter Helms plus de andra kollegorna i bra dager. Alla gör sköna roller och sätts i situationer som får dem att växa. Tyvärr blir den lite för kort, dem hade gärna fått växa mer när de ändå var på gång.

Men istället får vi nöja oss med att den i samma veva då struntar i att ta en klyschig vända av något slag, som dessa filmer tenderar att göra. Utan den lyckas på sitt sätt vara en originell och egen upplevelse. Bra jobbat.

Till sist: Dom kunde väl skippat…den andra The Wire referensen.

Till sist 2: Dom kunde väl skippat….pruttskämtet i eftertexten.

BETYG: 7.0

IMDB-rating: 6.8


/ Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s