UNKNOWN (2011)

Publicerat: juni 5, 2011 i Review
Etiketter:,

DATUM: jun 5

REGI: Jaume Collet-Serra

MANUS: Oliver Butcher, Stephen Cornwell

SKÅDEPSPELARE: Liam Neeson, January Jones, Diane Kruger

SYNOPSIS: ”A man awakens from a coma, only to discover that someone has taken on his identity and that no one, (not even his wife), believes him. With the help of a young woman, he sets out to prove who he is.”

FILMVALET: Liam Neeson är ute på hämndtåg – igen. Jag blev förvånad när jag såg trailers för den här för ett tag sen, då jag kände att Liam valt en trist väg efter förra succén med Taken. Den här verkade bara vara en förlängning av samma story i ny kostym. Men man kanske inte ska döma ut varken honom eller filmen, då Taken trots allt är en riktigt bra retributionfilm med så välförtjänta hämndscener att man ryser till. Jag lade sedan inte mycket energi på att ta reda på mer om filmen utan kände väl rätt fort, efter att den fick hyfsad kritik, att den förmodligen trots allt är sevärd.

OMDÖME: Mindre Taken och hämnd, mer Memento och Bourne med lite krydda av Stieg Larsson och Mission Impossible. Ungefär. Och det är helt OK. En tätt förpackad action-thriller som vet vad som väntas av den och levererar därefter. Liam är Liam, på samma sätt som många andra (Clooney, Hanks, Cruise m.fl.), men inte lika uttjatad och väldigt lätt att heja på efter just Taken. Man litar på honom och vill att det ska gå bra för honom.

Liams Dr. Harris söker sanningen om sig själv, sin dubbelgångare, sin fru och sin olycka i ett hyfsat mörkt Berlin. Han får hjälp i jakten av en lite larvigt castad Diane Kruger och en desto mer intressant Bruno Ganz som faktiskt bryter sig igenom sitt gamla Hitler-spöke. På vägen får man sina twistar, överraskningar och den action som behövs för att hålla en intresserad. Det räcker nästan hela vägen, men tyvärr blir det ändå till slut ”bara en annan actionfilm”, man bryr sig inte vidare mycket och slutet får komma som det vill.

Stabil film, skön att titta på, lite finurlig – men istället för att vara orginell, snarare ett bra kokat recept av saker vi har lärt förvänta oss av denna typ av film.

Till sist: Undrar vad Frank Langella var skyldig någon producent..

BETYG: 7.0

IMDB-rating: 7.1

 

/ Filmdagboken

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s