BARNEY´S VERSION (2010)

Publicerat: maj 15, 2011 i Review
Etiketter:,

DATUM: maj 15

REGI: Richard J. Lewis

MANUS: Mordecai Richler, Michael Konyves

SKÅDESPELARE: Paul Giamatti, Rosamund Pike, Dustin Hoffman

SYNOPSIS: ”The picaresque and touching story of the politically incorrect, fully lived life of the impulsive, irascible and fearlessly blunt Barney Panofsky.”

FILMVALET: Barney’s Version – en äkta palmbladfilm. Tänk dig topplistan på din videobutik, så står den där, fodralet med en svår Giamatti i mitten omvälvd av diverse palmblad från olika filmfestivaler världen över. Vi har ju sett det förut (Sideways) och kommer se det igen (Win Win). Och det har funkat varje gång. Hade tre andra filmer på min ”to see-list”, men när jag ramlade över den här så var det något familjärt med ovan nämnda upplägg som gjorde att suget blev tillräckligt stort.

OMDÖME: Den stora anledningen till att jag valde bort de andra tre filmerna (I Saw The Devil, Blue Valentine och Incendies) var att de alla förmodligen skulle rucka ens välmående åt fel håll. Barney och hans liv är inte heller särskilt upplyftande skulle det visa sig.

Det här är ett epic drama om en mans liv, hans svårigheter, egenheter och misär – delikat dissekerat. En mångfacetterad man, vars val inte alltid är moraliska eller särskilt genomtänkta gör honom inte helt lätt att känna medlidande för men desto enklare att identifiera sig med. Han är ju inget annat än en helt vanlig (om än lite mer excentrisk än oss andra) person – och misstag gör vi alla. Problemet är att han uppfinner nya, gång på gång.

Paul Giamatti, Rosamund Pike och Dustin Hoffman får briljera i en stark cast. Sådana här filmer är liksom gjorda för skådespelare. Karaktärsdrivet, djupt och jordnära – typisk oscarfilm. Men vad saknades då?

Tonen. Den är lite svängig. Ibland ska den vara lite lustig, för att andra sekunden vara blytung och däremellan försöka vara lite anspråkslös och avskalad. Man vet aldrig riktigt var den ska hamna. Det enda man vet säkert är att Giamatti kommer må sämre och sämre till ett oundvikligt slut – det har funkat förr, och gör det nu igen.

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 7.4


/ Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s