OCEANS (2009)

Publicerat: maj 12, 2011 i Review
Etiketter:,

DATUM: maj 11

REGI: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud

MANUS: Christophe Cheysson, Jacques Cluzaud mfl.

MEDVERKANDE: Jacques Perrin (Narration), Pierce Brosnan

SYNOPSIS: An ecological drama/documentary, filmed throughout the globe. Part thriller, part meditation on the vanishing wonders of the sub-aquatic world.”

FILMVALET: Ungefär på samma sätt och av liknande anledningar jag länge undvek att se The Cove, har jag även förbisett den här filmen. Vad som också problematiserat det hela är det virrvarr av liknande produktioner som spottats ut under senare år – Planet Earth, Earth, Life, Home osv. – som tillsammans riskerar att mätta ens behov och sug för naturen och denna typ av dramaturgiska enkelspårighet. Finns det något nytt att erbjuda eller är det bara mer av samma?

Jag valde den här endast för att jag ville testa Viaplay för första gången. Efter lite sållande så kom jag på att en naturfilm är en bra försökskanin och Oceans låg högst på listan.

OMDÖME: Mer av samma fast kanske bättre än nånsin. Kanske för bra, konstigt nog. Jag gick i alla fall in i en osynlig vägg av tvivel. Det var så snyggt och överväldigande att jag från minut ett störde mig på att det faktiskt inte kunde vara på riktigt. Jag letade efter avslöjanden och spår efter CGI och diverse VFX. Jag lät mig således inte uppslukas helt av den utan satt och längtade till dess att filmen var klar så jag kunde dubbelkolla hur mycket som var fake. Betyget sjunker tyvärr därefter, och det är mitt fel.

Märklig företeelse. Men jag förstörde den här upplevelsen för mig själv endast på grund av att jag vet att man kan göra sånt idag (på samma sätt som Magnus i Torsk På Tallinn vet hur man kunde manipulera saker och ting) och jag önskar att jag kunde få det ogjort.

För det här är på riktigt. Och det är helt sjukt vilka bilder dom hittat. Se den och sjunk in…

Till sist 1: Filmen på Viaplay var orginalet med fransk berättarröst. Känslan, pondusen och timingen perfekt. Bilden dock, inte tillräcklig. Så jag ger Viaplay underkänt för tillfället och såg den i HD istället.

Till sist 2: Den variant jag fick ner i HD var på engelska, med Pierce Brosnan. Jag kan inte understryka nog hur pass mycket sämre det kändes med honom än fransmannen. Han pratade sönder den och kändes allmänt fel ute i sin roll. Så jag uppmanar alla att se den med franskt tal – i HD och inte på Viaplay.

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 7.7


/ Filmdagboken

Annonser
kommentarer
 1. Joakim skriver:

  Ämne: Fake.

  Fantastiskt filmat och vågat uttryck att ha så lite berättar röst (så också den franska versionen). Att filmen låter naturen och bilden tala för sig själv. Bristen på fakta skapar möjlighet till upplevelse utan undervisning. Är nog en av anledningarna att filmen uppskattas av barn. (Desney har delvis marknadsfört filmen som en ”barnfilm”)

  Men sen till besvikelsen, I eftertexten står det klart och tydligt FAKE. Till exempel skadades inga djur under inspelningen och alla dessa scener är återskapade. Så det över-dramatiska men till först imponerade fina sekvenserna på hajfisket är fasta kameror, robotar och CGI.

  Detta har för mig förstört hela filmen totalt. Dels för att den väger så tyngt på upplevelsen av naturen och VERKLIGHETEN. Och dels för att det är en skam att pga distributionsbolag (Disney) inte vågar visa verkliga hemskheter utan måste förpacka den.

  MVH_JOAKIM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s