WELCOME TO THE RILEYS (2010)

Publicerat: maj 2, 2011 i Review
Etiketter:

DATUM: maj 1

REGI: Jake Scott

MANUS: Ken Hixon

SKÅDESPELARE: James Gandolfini, Kristen Stewart, Melissa Leo

SYNOPSIS: ”On a business trip to New Orleans, a damaged man seeks salvation by caring for a wayward young woman.”

FILMVALET: Den här filmen har jag passerat då och då, men till skillnad från The Cove har jag inte haft någon större anledning till att jag inte sett den än att den helt enkelt inte riktigt tilltalat mig på något sätt. Indie-film på svenskt vis, dvs. man lägger korten på bordet och berättar allt och tar i tu med riktiga problem utan att försköna något. Det är vad jag läst om den, men det känns som att man sett det förut. När jag och Ulrika skulle hyra söndagsfilmer så råkade den dock få sin plats, främst tack vare att det på omslaget stod att den skulle vara lite feel-good. Det kunde ju behövas eftersom vi samtidigt hyrde Biutiful.

OMDÖME: Nja. OK tänkt, men den orkar inte hela vägen in i mål. Själva storyn är ett jättebra uppslag, men det finns problem med att föra över det på duken (skärmen…). Två 50-plussare, deprimerade och aldrig riktigt läkta från tragedin då deras dotter dog 6-7 år tidigare, får till slut utlopp för sitt förträngda leverne på olika sätt. Pappa Gandolfini öppnar dörren och söker en ny start, utan att titta bakåt. Och mamma Melissa Leo, med en tillsynes obotlig torgskräck i bakfickan, försöker sig på att följa efter.

Det som sammanfogar dem är Stewarts supertrasiga och hopplösa tillvaro som prostituerad stripperska i New Orleans. Kring henne kan dom läka sina sår och hitta nya vägar i livet. Någonstans mot sluttampen så blir det tyvärr uppenbart att den inte kommer lyfta de där nödvändiga stegen för att bli något stort, och man känner liksom på sig det ett tag. Samtidigt får man antingen ducka smidigt eller helt enkelt ha med sig ett paraply för att skydda sig mot klichéerna. Trist, men bra försök.

Till sist: Är inte Melissa Leo i hennes egna lilla odyssé utanför husets bekväma väggar, uppmålad exakt som, eller med meningen att likna, ekorren i Ice Ages ensamma och stapplande jakt på ekollonet? Fars blev det i alla fall, sen om det är bra eller passande har jag svårt att säga.

BETYG: 6.5

IMDB-rating: 7.1


/ Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s