L’ILLUSIONNISTE (2010)

Publicerat: april 20, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: april 20

REGI: Sylvain Chomet

MANUS: Jaques Tati, Sylvain Chomet

SYNOPSIS: A French illusionist finds himself out of work and travels to Scotland, where he meets a young woman. Their ensuing adventure changes both their lives forever.”

FILMVALET: Seglat förbi här och var på Internet, och förstått att det ska vara en classy animerad film á la The Triplets Of Belleville, av samma regissör. Jag har också förstått att en viss Jacques Tati skall vara inblandad på något vänster, och min relation till honom är att jag vet hur DVD-boxen av hans samlade verk ser ut som ligger på min lokala Buylando.

Det slutar tyvärr där. Jag har alltså inte sett tripletterna och vet knappt vem Tati var, men det kanske blir ändring på det nu. Jag insåg att jag faktiskt ville se den när Adam postade lyriskt om den på Facebook nyligen.

OMDÖME: Härlig liten film överöst med charm och finess. Det är i princip en stumfilm, och valet av den apporachen känns logiskt då bilderna gör ord överflödiga.

Vi får följa ”Illusionisten” från Frankrike, via landsbyggden i Skottland och slutligen till Edinburgh. En man, en eremit, som inte riktigt har sin plats bland alla andra men som fortsätter på sin inslagna bana. Hans jobb är att få folk att le, släppa vardagen och bli varma i själen, och för honom kommer det naturligt då det är precis den han är som person – givmild, ödmjuk och anspråkslös.

Han hjälper mer än vad han tror men går miste om att märka det – men å andra sidan har han aldrig bett om någonting. Ett karaktärsdrag som ger filmen sin ryggmärg och budskap.

Härligt, franskt, vackert, tänkvärt.

Till sist 1: Om Edinburgh ser ut som det gör i den här filmen så är det nästa stopp.

Till sist 2: Tati-boxen som sagt. Den har bestämt en bild på en liknande figur som Illusionisten själv, var det hans grej – långa gubbar med mycket karaktär – eller är det han själv?

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 7.7


/ Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s