HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ (2010)

Publicerat: april 11, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: april 11

REGI: Hannes Holm

MANUS: Hannes Holm

SKÅDESPELARE: Bill Skarsgård, Peter Dalle, Josefin Ljungman

SYNOPSIS: Martin från, höghusprojekten på Lidingö, får mot förmodan slippa undan sin ångesttyngda vardag i hemmet för att under sommaren 1975 jobba på krogen i Sandhamn, där han möter en spännande värld av möjligheter, skummisar och kärlek.

BERÄTTELSE: Skulle välja en film för häng med Ulrika. Stod mellan den här och Rabbit Hole, men valet kändes inte svårt. Rabbit Hole sparas till en dag då man av nån anledning känner för att bli tyngd och må dåligt, i sällskap av bra skådespelare. Hade inte hört mycket om den här, men trailern var lovande så det var bara att köra. Kanske en svensk film värd att rekommendera för en gångs skull.

OMDÖME: Jo, men varför inte. Som helhet är det en hyfsad film, tro det eller ej. Den har det där jag avskyr så mycket med svensk film, men samtidigt beundransvärda delar spritt där omkring.

Som vanligt har svensk filmindustri en obscen läggning att alltid välja filmer som är för självreflekterande och upptagna med att visa typiskt svenska beteenden och egenheter. Och detta pakteterat på ett sätt som får uttrycket ”in your face” att verka otillräckligt. Så även den här. Problematiken ligger inte i att det är tradigt med svenskhet, utan snarare att det aldrig sker mellan raderna – som om att de alltid missar den mest grundläggande stenen i berättarteknik, nämligen – show, don’t tell. Och oftast är det bara en massa telling.

Men vad filmen gör bra är främst tre saker: Peter Dalle, 70-talet, fotot. Och dessa tre tillsammans knuffar upp intrycket till väl gödkänt – för att vara en svensk film.

Till sist 1: Bill Skarsgård. Hajade inte förrän i eftertexterna att vår huvudroll Martin var en del av Skarsgård-klanen. Och jag måste säga att förhoppningarna på Bill känns mer spännande än sina bröders. Känslan som är speciell för Bill är att han faktiskt verkar ha en bredare repertoar.

Till sist 2: Jaha, det var det här som var Sandhamnsligan. Hade helt undgått mig. Och jag som är en sucker för based on a true… Intressant. +0.5.

BETYG: 7.0

IMDB-rating: 7.3


/ Filmdagboken


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s