IMAX: HUBBLE 3D* (2010)

Publicerat: april 6, 2011 i Review
Etiketter:

DATUM: april 6

REGI: Toni Myers

STORY: Frank Summers, Toni Myers

MEDVERKANDE: Leonardo DiCaprio (Narrator), K. Megan McArthur, Scott D. Altman

SYNOPSIS: ”An IMAX 3D camera chronicles the effort of 7 astronauts aboard the Space Shuttle Atlantis to repair the Hubble Space Telescope.”

BERÄTTELSE: Rymden har alltid fascinerat mig på många sätt. Mest som ett eggande samtalsämne att filosofera fritt kring eller som en ändlös ocean att dränka tankarna i. Lite drömskt så där. Allt från det ogreppbara i kosmos storlek och omfattning till insikten över hur enormt mycket det finns att upptäcka, lära och på samma sätt aldrig (Aldrig.) kommer att komma åt.

Men det lilla man faktiskt kan få tycker jag man ska omfamna. Så efter att ha sett ett avsnitt av Vetenskapens Värld i ämnet började jag hålla utkik efter fler rymdlektioner. Den här dök upp en vecka senare. Let’s learn.

OMDÖME: Det är en kort (45 min), ganska avskalad krönika av den senaste reparationsinsatsen av rymdteleskopet Hubble. Varken mer eller mindre än så. Men vad den förlorar i tid och innehåll vinner den dock i intryck. Här får man en aldrig förr skådad bild av dels teleskopet, men också vad det är den faktiskt ser. Stjärnor, stjärnsystem, nebuloser, svarta hål i en mäktig kollision med ens medvetande – där det är själva bilderna som får ordet (HD men ingen 3D tyvärr…och ingen IMAX heller, fick inte plats hemma).

Den blir lite väl kort (IMAX 3D under en längre period är tydligen inte helt hundra för hjärnan) och astronauterna får alldeles för mycket screen-time. Men jag klagar inte utan känner mig istället en aning mer upplyst och en härlig upplevelse rikare.

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 8.2


* = sågs ej varken i IMAX eller 3D… Tyvärr…

/Filmdagboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s