THE WAY BACK (2010)

Publicerat: april 3, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: april 3

REGI: Peter Weir

MANUS: Peter Weir, Keith R. Clarke

SKÅDESPELARE: Jim Sturgess, Colin Farrell, Ed Harris och Gustaf Skarsgård

SYNOPSIS: Siberian gulag escapees walk 4000 miles overland to freedom in India.”

BERÄTTELSE: Märkte den när jag bläddrade i Empire här om dagen. En film som annars har kommit till våra biotablåer relativt obemärkt, vilket ofta tyder på att det kanske inte är så mycket att se. Men det som fick mig intresserad var faktumet att Gustaf Skarsgård är med, och det är ju alltid kul med svenska Hollywoodexporter. Dessutom så fyller den hål som Pianisten gjorde mig uppmärksam på – nämligen den sovjetiska delen av ockupationen av Polen, med Gulag och sibirien och hela den biten. Bra allmänbildning helt enkelt! Sågs på Sergel en regntung söndag.

OMDÖME: Ja du, synopsisen säger det så bra. För mer än så är det inte – en road movie utan varken bilar eller vägar. En lång, långsam, tyst, händelselös vandring mot det givna och, efter hand, allt mer efterlängtade slutet. Den håller måttet då man inser att det här möjligtvis har hänt, mer eller mindre, som det gör i filmen. Då är det historien och de riktiga människorna som försökte smita undan gulags grepp man tänker på och känner med, och så klart är det i sig en oerhört imponerande uppvisning i mänsklig vilja att överleva.

Men problemet är skådisarna, manuset och regin. Om man känner nåt för de ”riktiga” människorna så får man inga vidare band till de som spelar dem – eller försöker spela dem. Harris är väl egentligen den enda som kan lämna det här bakom sig med hedern i behåll, medan Farrell nog borde se sig i spegeln en gång extra innan han försöker göra en ”Bale” igen.

Nej, det här var inget mästerverk. Misstänker att boken den är baserad på dock kan vara hästlängder intressantare, men om du inte har tid för sån lyx så funkar filmen ok, du får i alla fall fina naturbilder i 2 timmar och 15 minuter.

BETYG: 6.5

IMDB-rating: 7.4


/Filmdagboken

Annonser
kommentarer
  1. Gunnar E skriver:

    Hur var Skarsgård? Tror du han har en framtid i hollywood som sin far och bror?

    • John TT skriver:

      Han hamnar väl på godkänt i den här i alla fall, och det är väl inte illa pinkat för en debut. Men jag har lite svårt o se vad han ska få för roller… kanske som en sidekick, eller som en skurk, men en huvudroll kan bli svårt…. men så långt har knappt ens pappa kommit.. who knows? jag håller tummarna..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s