THE PIANIST (2002)

Publicerat: mars 28, 2011 i Review
Etiketter:, , ,

DATUM: mars 28

REGI: Roman Polanski

MANUS: Ronald Harwood, Wladyslaw Szpilman

SKÅDESPELARE: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay

SYNOPSIS:A Polish Jewish musician struggles to survive the destruction of the Warsaw ghetto of World War II.”

BERÄTTELSE: Pianisten. En film jag tills alldeles nyligen förväxlat med eller åtminstone placerat  i samma fack som Den Engelska Patienten – det vill säga filmer som på förhand känts som typiska ”mamma-filmer”, något tråkigt för vuxna. Förmodligen hade det något att göra med att jag endast var runt 13 år då jag kom på den här kategorin och allt som inte var Independence Day eller Jurassic Park fick glatt trängas där i likt packade sillar.

Med ”Patienten” visade det sig sent omsider att jag var fel ute. En bra film, är en bra film, kategorier överflödiga. Chansen att jag känner likadant efter Pianisten är med andra ord betydande. Dessutom får den ju hjälp på traven av orsaker som att den fokuserar kring verkliga händelser och att Polanski regisserar – sånt gillar vi.

OMDÖME: Krig, drama, tragik, musik. Ghettot i Warsawa har mig veterligen inte fått spela huvudrollen i en andra världskrigsfilm förr, detta i en lika viktig som djupt tragisk historia som måste få berättas. Filmen innehåller mycket och gör det mesta imponerande väl. Bäst av allt, tillika filmens ryggmärg, är Polanskis bildspråk och rättframma sätt att hantera det omänskliga i krig och det mänskliga i viljan att överleva.

Historien förstärks också med hjälp av musiken som ett typ av verktyg och som en symbol för det sista, ogreppbara halmstrået av normalitet. Allt framstår så banalt i förhållande – människan är så enkel och kan göra så mycket gott, men i andra änden är det totalt omvänt. Och man hinner känna och tänka så väldigt mycket där emellan.

Se den.

Till sist 1: Szpilman – based on a true story. Då växer alltid en film i mina ögon. Måste kolla upp.

Till sist 2: Brody tror jag är med i varje scen, vilket inte är lika vanligt som man kan tro. Han får liksom bära allt, men ändå inte – bilderna omkring honom gör det istället allt som oftast. Ett klassiskt Polanski-grepp? Måste också kolla upp.

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.5 (IMDB Top 100 #53)

/Filmdagboken


Annonser
kommentarer
  1. […] THE PIANIST (2002) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s