THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE (1948)

Publicerat: mars 24, 2011 i Review
Etiketter:, , ,

DATUM: mars 23

REGI: John Huston

MANUS: John Huston, B. Traven

SKÅDESPELARE: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt

SYNOPSIS: Fred C. Dobbs and Bob Curtin, both down on their luck in Tampico, Mexico in 1925, meet up with a grizzled prospector named Howard and decide to join with him in search of gold in the wilds of central Mexico.”

BERÄTTELSE: En av de jag ”missat” på IMDBs Top 100 lista. Fick upp intresset för den efter att ha sett två Bogart-filmer (Casablanca och The Maltese Falcon) på kort tid, i vilka han gör riktigt sköna roller. Så valet var enkelt då jag ändå hade ångan uppe. Undvek att läsa nåt om den i vanlig ordning när det gäller klassiker av denna dignitet. Inte ens synopsisen. Så jag gick in helt utan föraning med en enda förväntan – att Bogart skulle briljera igen.

OMDÖME: Det finns mycket att vinna på att inte veta vad det är man ser. Främst gör det att man är mer iakttagande än vanligt, vilket i sin tur gör att man tar till vara på varje scen – man vet inte när nyckelmomentet kommit, utan det kan vara just nu. Den här filmen utvecklade sig till att bli en äventyrs epic och hela den känslan av att man undrar ”när det händer” fortsätter till the bitter end.

Bogart spelar inte sin mystiska playboy who knows more than you, som brukligt utan här är han en simpel, ärlig man som söker en lucky break. Man får följa tre karaktärers jakt på densamma och det psykologiska spel som sätter fart och förtvinar främst Dobbs (Bogart) person ända in i benen. Den biten är jättebra och det samma gäller själva historien.

Men man känner lite för ofta att det är en film från en svunnen tid, konstiga skådespelarinsatser här och var och dialog som känns lite fjantig samt att man hoppar lite i händelseutvecklingen utan att grundlägga förändringarna tillräckligt. Men det till trots så är det en mycket sevärd film som på ett sätt får känneteckna äventyr och samtidigt snyggt avhandlar vad som händer med de ärligaste av män när de ställs inför frestelser.

BETYG: 8.0

IMDB-rating: 8.5 (IMDB Top 100 #72)


Annonser
kommentarer
  1. […] THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE (1948) […]

  2. […] THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE (1948) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s