CASABLANCA (1942)

Publicerat: mars 21, 2011 i Review
Etiketter:, , , ,

DATUM: mars 20

REGI: Michael Curtiz

MANUS: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein

SKÅDESPELARE: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains

SYNOPSIS: Set in unoccupied Africa during the early days of World War II: An American expatriate meets a former lover, with unforeseen complications.”

BERÄTTELSE: För att avsluta helgen med något minnesvärt, innan en mödosam vecka skulle börja, stod det mellan Pi, Pianisten och Casablanca. Hittade inte Pi, Pianisten tog för lång tid att ladda ned – medan jag redan hade Casablanca. Lite vemodigt att välja den dock, för jag hade så höga förhoppningar. Efter att jag sett den, skulle jag inte ha en av världens allra största klassiker kvar och potten med de mest sevärda filmerna ur den här eran skulle börja uttömmas.

Egentligen vet jag inte så mycket om den förutom att den ska innehålla en scen med regn, stiliga hattar och ett par minnesvärda repliker – och att den förmodligen är jäkligt bra. Skönt att ha träffat Bogart förut och spännande att se Bergman.

OMDÖME: Filmkonsten hade något alldeles speciellt förr i tiden. En konst jag inte hoppas har gått förlorat helt idag. Det går liksom inte att jämföra den här med, heller inte ens kanske bedömas jämte, låt säga Avatar, Inception, eller ens King’s Speech. Istället för effekter, ljud, komplexa/fantastiska intriger och scener står i stället ett delikat manus, klassisk berättarkonst (med svart mot vitt och det gråa däremellan), och starka karaktärer i fokus.

Bogarts uppsyn, självklarhet och pondus i hans plågade barägare hävdar jag att man inte kan göra om idag. Det samma gäller de flesta bitarna i detta pussel. Ett pussel som är en njutning bit för bit och helheten mer än så. I den ryms romantik, spänning, äventyr och drama kring en historia som i grund och botten effektfullt mynnar ut i en form av kärlek. Så enkelt men ändå så bra.

Till sist 1: Kul att få en relation till citaten: ”Here’s looking at you kid”, ”Play it again Sam” (som helt klart är felciterat, det sägs nämligen aldrig…) och ”We’ll always have Paris” – bland andra. Vilket kulturavtryck den lämnat efter sig…

Till sist 2: Gjord 1942? Mitt under rasande krig och ändå är det just kriget filmen kretsar kring. Nazister, fega fransmän och anti tredje riket-propaganda… Ballsy move.

BETYG: 9.0

IMDB-rating: 8.8 (IMDB Top 100 #17)


Annonser
kommentarer
  1. […] CASABLANCA (1942) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s