CARLOS (2010)*

Publicerat: mars 14, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: mars 13

REGI: Olivier Assayas

MANUS: Olivier Assayas, Dan Franck, Daniel Leconte

SKÅDESPELARE: Édgar Ramírez, Alexander Scheer, Ahmad Kaabour

SYNOPSIS: ”The story of Venezuelan revolutionary Ilich Ramírez Sánchez, who founded a worldwide terrorist organization and raided the 1975 OPEC meeting.”

BERÄTTELSE: Kritikerrosad biopic som jag haft på datorn ett tag. Originalvarianten är en tv-film i tre delar som sträcker sig över hela 330 minuter och det är den man ”ska” se egentligen. Men jag nöjer mig med filmvarianten. Lite skakig på innehållet måste jag erkänna. Som Ché kanske, fast venezuelan style? Revolutionären Carlos skall stå i centrum, men vem är/var han, och än viktigare vad gjorde han som förtjänar en mastodontfilm kring sin person?

OMDÖME: Skulle nog sett mastodonten istället. Att den här blir osammanhängande, på grund av en nedklippning till ungefär hälften av det avsedda materialet, är inte så konstigt. Men tyvärr tror jag att det förstör så pass mycket att jag egentligen inte borde rekommendera den här varianten till någon. Trots att den är en helt ok film som den är.

Det blir svårt att hänga med, men den har sina moments och en viktig historia att berätta. Nu vet jag lite mer om vem Carlos The Jackal är och det har därmed breddat min allmänbildning och kanske ökat mina chanser att vinna nästa TP-runda. Och som vanligt är det alltid ett bra tecken om man vill ge sig in i wiki-träsket under filmens gång.

Så blandade skådespelarinsatser (Bra: Carlos själv, Mindre bra: Alla andra) och lite svängig spänningskurva till trots så gav den ända ett par relativt solida timmar nyttig söndagsunderhållning.

BETYG: 7.0

IMDB-rating: 7.8

* = Filmvarianten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s