THE MALTESE FALCON (1941)

Publicerat: mars 10, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: mars 9

REGI: John Huston

MANUS: John Huston

SKÅDESPELARE: Humphrey Bogart, Mary Astor, Sydney Greenstreet

SYNOPSIS: ”A private detective takes on a case that involves him with three eccentric criminals, a gorgeous liar, and their quest for a priceless statuette.”

BERÄTTELSE: I höstas kom jag över en länk till en TED föreläsning av Adam Savage från Mythbusters. Vet inte riktigt varför jag faktiskt valde att titta på den, men kanske för att jag för första gången kollade en del Mythbusters då och gillade deras geekiness, eller rent av att den låg på någon topplista för sköna TED-tal. Hur som helst så talar han om sina obsessions kring den utdöda Dodo-fågeln och hur det utvecklades till en fascination för Riddarfalken från Malta (The Maltese Falcon). Vad är det? Jo tydligen det centrala narrativet i en klassisk film av samma namn. Statuetten som jag förstår på ett sätt blivit mytologiserat som en av de mest kända filmobjekten.

Den här måste ju ses någon gång, tänkte jag. Men den föll snart i glömska. Men så efter att ha sett Blade Runner igår igen, efter att den kommit på tal under en pluggpaus, så kom tankarna upp på nytt. Film-noir och detektivtemat förtjänar vidare utforskning.

OMDÖME: Direkt från tiden då man hade rock, hatt och hotade folk med pistol från höften. Stil. Det här är en sådan film man aldrig vet var man har men man fascineras mer och mer av under filmens gång. Filmen tar fart redan från första scenen och tonen, lika speciell som oväntad, sätts där och då. Storyn kryllar av speciella karaktärer, dolda submotiv, outforskade/ej redovisade slutsatser och en rapp och smart dialog. Mitt i allt det här står Humphrey Bogarts finurliga privatdetektiv Sam Spade och är den som ser till att man aldrig riktigt hänger med. Han kör sitt race och det är bara att spela med. Vad vet han, vad är hans syfte, varför agerar han som han gör?

Häftigt manus och ovanlig film. Där dialogen, Bogarts karaktär, mystiken kring falken och dess signifikans, som är vad som får en att ivrigt falla in i spänningen. Var den till och med trendsättande för introducerandet av detektivbyrån och noir i Hollywood?

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.4


Annonser
kommentarer
  1. […] THE MALTESE FALCON (1941) […]

  2. […] THE MALTESE FALCON (1941) TAGGARadventure animated art based on a true story biography biopic classic claymation comedy dansk documentary drama film foreign history horror IMDB Top 100 indie meta mockumentary mystery noir period film realtionship religion romance sci-fi spoiler suspense svenskt såg på bio thriller war westernARKIV […]

  3. […] sedda skådespelare: Humphrey Bogart, 3 gånger (The Maltese Falcon, Casablanca, The Treasure Of The Sierra […]

  4. […] sedda skådespelare: Humphrey Bogart, 3 (The Maltese Falcon, Casablanca, The Treasure Of The Sierra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s