REAR WINDOW (1954)

Publicerat: mars 8, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: mars 7

REGI: Alfred Hitchcock

MANUS: John Michael Hayes

SKÅDESPELARE: James Stewart, Grace Kelly, Thelma Ritter

SYNOPSIS: A wheelchair bound photographer spies on his neighbours from his apartment window and becomes convinced one of them has committed murder.”

BERÄTTELSE: Det blev en Hitchcock-kväll och varför inte börja med den här, som verkar vara brett ansedd som den allra bästa av hans verk. I det här fallet är det faktiskt den svenska titeln, ”Fönstret Åt Gården”, som jag knutit till filmen sen innan och jag har förstått att den skall vara en av Hitchcocks två ”one-location”-filmer (den andra heter tydligen Lifeboat). Ska bli kul att få ett förnyat ansikte på Grace Kelly också, Hitchcocks personliga favorit och en av The Hollywood Golden Ages allra starkast lysande stjärnor. Blir jag lika hänförd av den här som Vertigo?

OMDÖME: Till att börja med är filmen fantastiskt paketerad och presenterad – den begränsade, men perfekta miljön, och kamerarbetet är lysande. Ett klassiskt och väl utfört filmtrick som får tittaren att känna sig som tjuvkikaren själv.

Intrigen är också väldigt delikat, framförallt uppbyggnaden av den samma. Långsamt växer den fram, och när det börjar kännas för långsamt (och det gör det ibland) så kommer Grace Kellys Lisa in i rummet och då löser sig det mesta. Man kan förstå varför Hitchcock gillade henne…

Bästa skådespelarinsatsen står dock Stella för, Mr. Jefferies sjuksköterska, men som vanligt i Hitchcocks filmer är inte skådespelarna det viktigaste utan The Plot, med stort THE. Den håller högt snitt och drivs fram i sin ambiguitet – deras misstankar må vara befogade, men det är helt omöjligt att veta. Men det spelar ingen roll, berättelsen fortskrider oavsett och alternativa djupare sidospår får utforskas fritt under tajt spänning och det är det som är storheten i filmen.

Smart, snygg och minnesvärd är de bestående intrycken. Borde den inte göra sig perfekt som teaterpjäs?

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.7 (IMDB Top 100 #21)


Annonser
kommentarer
  1. […] vet?) kom jag på att det fanns en film som var loosely based on Hitchcocks erkända mästerverk Rear Window. Efter en sekunds eftertanke mindes jag att det var den här och jag kände att det var en perfekt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s