DAS LEBEN DER ANDEREN (2006)

Publicerat: februari 24, 2011 i Review
Etiketter:, , , ,

DATUM: feb 23

REGI: Florian Henckel Von Donnersmarck

MANUS: Florian Henckel Von Donnersmarck

SKÅDESPELARE: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

SYNOPSIS: ”In 1984 East Berlin, an agent of the secret police, conducting surveillance on a writer and his lover, finds himself becoming increasingly absorbed by their lives.”

BERÄTTELSE: Ungefär samma läge som Der Untergang, fast här spelade det också in att alla andra har sett den redan, så det återstod bara att se den själv. Florian Henckel Von Donnersmarck (svårslaget namn, inte sant?) som gick från den här till The Tourist är värt att notera. Innehållet lockade också så klart; andra världskriget har man sett – men kalla kriget och Stasi inifrån DDR, är inte lika vanligt.

OMDÖME: Den är ju förbannat bra. Det är nog den mest kompletta filmen jag sett hittills i år. Skådespelare, story, scenografi, stämning, spänning och historievärde – allt är toppklass. Trovärdigheten är också viktig i en sådan här film. Både historiskt men också om människorna. Och i det avseendet träffar filmen också rätt. Wieslings (Mühe) känslomässiga resa är en av de mest effektfulla jag sett på länge.

Alla filmer som väcker tillräckligt intresse att man direkt efter filmen känner suget att läsa och researcha mer om innehållet – är ofta tillräckligt betyg i sig.

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.5 (IMDB Top 100 #56)


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s