THE TILLMAN STORY (2010)

Publicerat: februari 22, 2011 i Review
Etiketter:, ,

DATUM: feb 22

REGI: Amir Bar-Lev

MANUS: Mark Monroe

STARS: Josh Brolin (narration), The Tillman Family

SYNOPSIS: ”Pat Tillman never thought of himself as a hero. His choice to leave a multimillion-dollar football contract and join the military wasn’t done for any reason other than he felt it was the right thing to do. The fact that the military manipulated his tragic death in the line of duty into a propaganda tool is unfathomable…”

BERÄTTELSE: Snubblade över på hdbits och fastnade efter jag läst en kort synopsis. Såg den danska dokumentären Armadillo (8.5) som berättar intimt inifrån en pluton i Afghanistan och den amerikanska diton, Restrepo (7.5) innan jul – så jag hade redan ångan uppe angående USAs krig i öst. Josh Brolin berättar.

OMDÖME: Det är inte ytterligare en hyllningsfilm om en hjälte. Utan det centrala i berättelsen och en del av poängen är just det motsatta – att nå till botten med sanningen och sudda ut den falska hjältestämpeln det före detta NFL-proffset Pat Tillman fått efter att han dött i Irak. Och det är på något sätt rätt uppfriskande.

Här angriper man ”systemet” och hur de snabbt såg en möjlighet att använda Tillmans död som en PR-kupp för kriget. Dimridåer och falska berättelser inifrån militären mytologiserar händelserna och Pat som person. Mitt under näsan på vänner och familj. Familjemedlemmar berättar om de mörkningar de stött på, och hur de inte stannar förrän de fått vittnesmål ända uppifrån vita huset.

Kunde varit mer effektfull totalt sett. Men historien i sig är värd det. Kanske allra bäst för den naive, eller en amerikan, (kanske ofta samma?) – men att det försiggår skumma saker i krig och att det ofta är en politisk angelägenhet – det är inget nytt.

BETYG: 7.5

IMDB-rating: 7.6


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s