INSIDE JOB (2010)

Publicerat: februari 20, 2011 i Review
Etiketter:,

DATUM: feb 19

REGISSÖR: Charles Ferguson

MANUS: Chad Beck, Adam Bolt

STARS: Matt Damon (narration), William Ackman, Daniel Alpert

SYNOPSIS: ”Takes a closer look at what brought about the financial meltdown.”

BERÄTTELSE: Filmen ploppade upp lite här och där på internet de senaste dagarna och lät intressant. En lektion om hur finansbubblan och den efterföljande krisen uppdagades känns som en given allmänbildare.

OMDÖME: Det borde vara i allas intresse att se den här filmen för att få en bild av vad som hände med ekonomin då bubblan sprack i samma veva som Lehman Brothers bankruttade i september 2008. Sätt det i skolschemat. Om inte annat så är Matt Damon rätt skön att lyssna på.

Det är en klassisk amerikansk dokumentär med siffror, grafer, arkivbilder, intervjuer från båda sidor, häxjakt och omsöm förlöjligande – allt för att få sin poäng hörd. Och den kommer fram, den öppnar ögon och visar allt från början till nu.

Självklart vet man inte hur de har klippt och vad de väljer att visa (á la Michael Moore), man ska kanske vara på sin vakt, men det känns som att de är på rätt spår hela filmen.  Skrämmande, intressant och tankeväckande – och, för egen del, allmänbildande att få lära sig hur systemet faktiskt fungerade (läs: fungerar) då jag inte kan påstå att jag var fullt insatt på förhand. Jag har inte blivit kommunist på köpet, men visst fan har jag fått en annan bild av det blinda, till synes sjukt oansvariga, investerandet. Rekommenderas till alla.

BETYG: 8.5

IMDB-rating: 8.2


Annonser
kommentarer
  1. carltt skriver:

    Kommer den på bio? Känns lite amerikanskt, även om den såklart är relevant för hela världen.

  2. […] sig för första gången eller skulle han komma maskerad? – det var frågan. Priset gick till Inside Job istället. Men enligt rapporter var det för att akademin fegade ur och inget annat. So, […]

  3. […] Intressant är bra ord, läskigt ett annat. På samma sätt som både Inside Job och Waiting For Superman spätt på den bild man har av USA som ett skrämmande dysfunktionellt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s