WAITING FOR SUPERMAN (2010)

Publicerat: februari 8, 2011 i Review
Etiketter:,

DATUM: feb 8

REGISSÖR: Davis Guggenheim

MANUS: Davis Guggenheim, Billy Kimball

STARS: The Black Family, Geoffrey Canada, The Esparza Family

SYNOPSIS: Filmmaker Davis Guggenheim reminds us that education ”statistics” have names: Anthony, Francisco, Bianca, Daisy, and Emily, as he follows a handful of promising kids through a system that inhibits, rather than encourages, academic growth.”

BERÄTTELSE: Senaste 10 åren har de ju dykt upp en efter annan. Dokumentärerna som ifrågasätter USA och dess egenheter och system som bryter ner landet inifrån som en tumör. Här är ytterligare en, den här gången med fokus på det amerikanska skolsystemet och hur det misslyckas att ge barn hopp och istället producerar ”drop-out factories”, på löpande band. Regisserad av mannen bakom An Inconvenient Truth.

OMDÖME: Först blir man bara häpen, tror knappt att eländet är sant. Sedan blir jag förbannad, undrar hur man kan låta det bli så här. För att sedan bli heart-broken och tycka att allt är förjävla trist, att folk ska gå dessa öden till mötes utan att kunna påverka utgången. Faktiskt. Filmen är stark, rak och talande men kanske lite lång om man är rastlös (1h45m för en dokumentär..). Utan att vara expert på det amerikanska skolsystemet och den breda byråkratin i landet, känns det som att filmen belyser ett välkänt problem på ett vågat sätt, utan att vara rätt att trampa någon på tårna. Förhoppningsvis kanske den kan användas i syfte att faktiskt göra något åt saken – Bill Gates betalar?

BETYG: 8.0

IMDB-rating: 7.4

Annonser
kommentarer
  1. […] Intressant är bra ord, läskigt ett annat. På samma sätt som både Inside Job och Waiting For Superman spätt på den bild man har av USA som ett skrämmande dysfunktionellt land, så är historien om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s